Som i en film

Som ni säkert märkt så valde jag att sova på bussen hem i torsdags och sen har det varit full fart hela tiden.

Det här skulle jag göra på det praktiska slutprovet:
*0,5 liter wienerdeg. Av den tillverkas 3 olika uppslagningar
*1 liter vetedeg. Av den tillveras 3 olika sorters kransar och 3 olika sorters bullar
*500 gram biskvier, endast uppspritsade och avbakade
*1 st rulltårta
*1 st valfri tårta. Garnera tårtan med ros och blad samt med texten Lisa 7 år.
*Valfritt småbröd
*0,5 liter hålkakor
*1 liter bergis limpor, olika uppslagningar.

Vi började 08.10 och 14.00 skulle allt vara uppdukat och färdigt. 5h med inräknad rast på 50 min men som var valfri.
Vi var två i bageriet samtidigt med ungefär likadana uppgifter. Vi skulle planera tillsammans då vi inte fick göra samma sak samtidigt och det skulle synka med rask(jässkåp), ugn o.s.v.
Min partner glömde alla sina papper hemma och jag hade bara planeringen för mig så det blev aningens rörigt i början.

Jag hade varit nervös för det här provet ända sen jag fick pappret i handen och har drömt flertalet mardrömmar om det, för mig var det en ganska så stor grej. När vi väl började så kände jag mig lugn men med några fjärilar i magen också såklart. Det började bra men sen vet jag inte riktigt vad som hände, allt blev verkligen kaos. Diska va inte ens att tala om så det samlades ett högt berg på bänken.

Klockan tickade och 15.40 insåg jag att jag aldrig skulle hinna baka av småbrödet och biskvibottnarna som hade varit färdiga ett tag p.g.a. att ugnen var upptagen. I all stress så försökte jag även göra rulltårtan men läste inte receptet utan slängde ihop allt i samma bytta och insåg att jag inte skulle hinna göra om det. En kvart innan allt skulle vara färdigt och jag insett att tre saker på listan inte skulle komma med så sköljdes en stor besvikelse över mig och jag önskade hela tiden att det skulle vara som i filmerna, att hur omöjligt det än är så går det, att diskberget bara skulle försvinna och att kakorna endast behövde 2 min i ugn för att bli färdiga. Vilket önsketänkande, huh?


Mitt är det till höger.


Tårtan. Ärligt talat har jag knappt minne av att jag gjorde den. Jag gjorde den i all stress i slutet på säkert totalt 5 min. Texten jag hade tränat in va det inte tal om, handen var alldeles för skakis. Improviserade in ett prickmönster iaf :) Lite komiskt att jag drog lappen med denna texten. Fick förklara mig när vi fikade på den! ;)


Wienerbröd och parisebullar. Jag tänkte under dagen "Om jag lyckas med wienerbröden, då är dagen räddad!". Jag kan inte påstå att jag lyckades, inte heller att jag misslyckades. De har inte alls den höjningen de ska ha, men jag är väldigt nöjd med hur jämna 8:orna blev. De smakade som de ska också! :)


Kransar och bullar. Råkade baka av de med öppet spjäll, ooops! Förvånandsvärt mjuka ändå! :)


Hålkakorna. De här lyckades jag allra bäst med. Jämna, fina och supergoda!


Bergis limpor. De flätade blev jättejämna och fina, medan jag råkade överjäsa de andra tre (varav en på bilden). de skulle gärna fått lite mer färg också. Har inte smakat de än, men har två limpor som väntar på mig i frysen! :)

Biskvibottnarna och chokladbröden blev färdiga 14.10 och fick inte vara med på visningen och jag tog inte heller bilder på de men jag är nöjd med biskvibottnarna som blev jämna och fina, och chokladbröd är ganska så svårt att misslyckas med! ;)

Nu har äntligen den största besvikelsen lagt sig och jag kan såhär i efterhand ändå känna mig lite stolt. För tre år sen hade jag aldrig klarat nått sånt här och dessutom känner jag att jag har lärt mig av mina misstag. Om jag fick skulle jag nog göra om det utan tvekan, för min egen skull.

Ett långt inlägg, hoppas jag inte tråkade ut er!

Slutprov

Idag hade jag praktiskt slutprov i skolan.
Imorn när jag sitter på bussen hem (om jag inte sover istället) ska jag skriva ett inlägg om det och visa lite bilder (men mest troligt är det att jag somnar innan jag ens hunnit tänka tanken att starta datorn ;))

Gick därifrån ganska så besviken och väldigt trött. Förmodligen var det tröttheten som förvärrade besvikelsen och jag visste inte riktigt vart jag skulle göra av alla känslor.

Men som sagt, mer om det i morgon!

Såg Fast and furious 5 ikväll med två vänner så nu är jag betydligt gladare men mycket, mycket tröttare! Jag sitter på sängen men orkar inte krypa ner under täcket, då är det illa! ;)

Sov gott allesammans!

P.S. Nu är det snart BAAAAAAAAAAAAL! :D D.S.

P.S. Finns det någon i Vimmerbytrakten/Jönköpingstrakten som är bra på att fixa naglar och har tid innan lördag? (Ute i god tid? Jomenvisst! :)) D.S.

Viktors doptårtor

Tredje gången gillt, nu SKA bilderna från helgens doptårtor in! :)

En tjej som var kompis med min syster hörde av sig till mig när hennes son Viktor skulle döpas och undrade om jag ville göra tårtorna. Det ville jag såklart! :)
Dopet var beräknat till ca 50 pers så det var ingen liten beställning!
Efter lite prat fram och tillbaka kom vi(jag) fram till att det skulle gå i vitt, blått och stjärnor. Eftersom den skulle vara lite personlig och pojken bara är 3 månader så gjorde jag en gosedjurshund han har när han sover och en flodhäst som jag även fick bild på.
Runt tårtorna har jag ett blått sidenband. Det är ljusa tårtbottnar, vaniljkräm och blåbärsgrädde i.
Smak och utseende fick mycket gott betyg utav gästerna!! :)

Känner mig väldigt nöjd (speciellt med flodhästen) men jobbade med tårtorna på tok för länge "bara för att jag hade tid". Jag liksom slöjobbade och var inte effektiv nånstans. Ingen bra timlön där inte! ;)

Bilderna är tagna med min mobil, därav de lite suddiga bilderna.

Sov gott!


Förresten, jag och syrran tittade igenom en massa fotoalbum igår och då hittade jag den här bilden. Det är den tårtan de åt när jag döptes! :) (Wish I could write like that!!)


Galet grymt!

Den här helgen har varit så grymt bra. En såndär helg som man kan tänka tillbaka på och leva på ett tag och må bra av.
Det har bland annat bjudits på bondkonsert (wow så duktiga alltså!!), fest, sol, popadelica (aweesoooome!! MAGGIO, Daniel-Adams Ray, I'm from barcelona, härliga människor... you name it!), glass mitt i natten, introduktion på sommarjobbet (den här sommaren kommer bli kanon, även om jag kommer jobba jämt! ;)). Ja, väldigt nerkortat såklart!

Sovit alldeles för lite den här helgen men jag är glad ändå. Ska försöka ta tag i lite av det sista pluggandet nu och hoppas på att solen kikar fram senare i veckan också när jag har mer tid för den! :) 


Med risk för att överanvända ord, GRYMT! Publiken var fantastisk (och knuffig ;)) och Maggio, ja, hon kan sin grej! ;)


I'm from Barcelona vet hur man får igång en publik!


Här var jag lycklig ända ner i tåspetsarna!!


Har man sagt att man ska äta glass så ska man äta glass, om det så blir halv två på natten! Få choklad runt hela munnen och bjuda kompisarna på ännu ett skratt kan man också göra! ;)

See you!


Smått och gott

När jag gör tårtor så tar jag mycket hjälp ifrån kameran. Ser det inte bra ut i kameran så är det inte bra, då måste jag ändra tills bilden i kameran visar det jag vill. Det är ju bilden i kameran som alltid kommer att finnas kvar, tårtan äts ju upp!


Här kände jag att något saknades.


Med lite chokladprickar kändes allt mycket bättre, eller vad tycker ni?
Ni får ursäkta strecket på tårtan, jag var lite optimistiskt när jag skulle få in den i kylen! ;)


Flowerpower!


Alla tårtorna..


En mintchokladtårta som syrran gjorde. Lchf-recept och supergod!!


En nalle som jag gjorde till farfar av lite marsipan som blev över. Gjorde den supersnabbt och den hade inte blivit godkänd i Österrike, men av farfar fick den högsta betyg! :)


Småprat

Idag gjorde jag wienerbröd i skolan för att öva inför mitt praktiska slutprov om två veckor. Gick faktiskt otroligt bra!! Jag har bara gjort wienerbröd i skolan en enda gång tidigare, i typ oktober förra året!! Har sett när de kavlat wienerbröd ute på praktiker men det var för cirkus ett år sedan då de flesta kör bake off.. Vad jag vill komma fram till är att jag är väldigt nöjd och hoppas kunna göra de ännu bättre när det väl gäller!! :)

Efter skolan åkte jag ner till stan för att shoppa. Först gick det trögt men jag lyckades ändå komma hem med fyra påsar, varav i den ena ligger förmodligen min studentklänning!! :D Finally!!!
Måste bara se hur det ser ut med skor och BH innan jag bestämmer mig helt :)

Nu ska jag försöka planera lite inför muntliga nationella i svenska och kanske söka ett jobb. Hihi, lite busigt sådär. Har ju tackat nej till två jobb de senaste veckorna! ;) 

Hur fantastiskt bra är inte Håkan Hellström på Way out west:s livespelningar? Gosch!!

Dags att tagga för vårruset i morgon. Hurtbullarna! Heh! De andra får vara hurtiga och jag är bullen! ;)

En dekoration blir till..

Till påsk ville jag göra tårtor när hela släkten skulle samlas.
Jag visste inte vad jag ville ha på, bara att den inte skulle vara påskig med kycklingar eller liknande.
Bestämde mig till slut för att göra två riktigt våriga tårtor med massa blommor. Ville även att båda tårtorna skulle vara olika. Kvällen innan skulle jag dekorera klart den ena tårtan då jag ville skicka iväg en bit till min farfar som låg på sjukhus just då. Jag ville ju hinna ta kort på tårtan innan nån skar i den! ;)
Jag lyckades inte så bra den kvällen och fick istället ställa klockan tidigt dagen efter!


Vadå "rent runtomkring sig när man jobbar?" ;) Massproduktion av blommor! Älskar verktygen jag lyckas hitta i köket som får föreställa marsipanverktyg. En apelsinskalare (?) är min bästa vän just nu!


Det artar sig!


Mycket blommor och mycket färger kändes inte alls lika bra i verkligheten som i mitt huvud..


Bra, men inte rätt!


Här tappade jag humöret och "lekte" lite..


Här har jag kommit fram till vilka färger jag ska ha på tårtan i alla fall..


En liten blomma gör väldigt stor skillnad!


Och så en text på..


..som jag gjorde om typ femtioelva gånger. Jag MÅSTE lära mig att texta snyggt. Hade ett jättefint "mönster" i huvudet men lyckades inte få ut det i fingerspetsarna, därav den tråkiga texten..


Lite florsocker på det..


En tårtbit till farfar <3


Ljus botten, vaniljkräm och blåbärsgrädde. Familjen fick önska och de var helt överens om vilken de ville ha! ;)

Pewh, det tar tider att lägga in bilder!! Imorn får ni bild på den andra tårtan och en marsipannalle jag gjorde till farfar.

Ha det gött!

Allt och lite till

Nånting sa mig att jag behövde städa..


Så nu är lägenheten fräsch och fin! :)
Lastbilen till Niclas tårta! :)


Gjorde ett chokladägg i skolan (hann/orkade inte dekorera klart det)


Fyllt med godis!! :D


Efter en känslomässig men härlig och vacker promenad genom skogskyrkogården kom jag hem till den såhär. Solens strålar värmer visst genom fönstret! :)


Stelnad smält choklad! :D Hey, mycket lättare att få tag i godiset med en stor öppning! :D


Nu orkar jag inte lägga in fler bilder, men lika glad är ni ändå! :D

Imorn (ska inte lova för mycket) tänkte jag visa hur en simpel tårtdekoration kan förändras flera gånger om och därför ta väldigt lång tid. Men först ska jag planera ett praktiskt slutprov och SHOPPA!! Nu kommer jag säkert inte att hitta något för att jag säger så, men jag har några måsten som jag verkligen behöver så håll tummarna för mig! :)

Pusshej!

Drömmar

Igår drömde jag om läskiga människopingviner, inte normalt nånstans!
Inatt sov jag superbra och när jag vaknade tänkte jag "Vad skönt att slippa skumma drömmar" (har en sån period förtillfället). I samma stund kom jag på vad jag faktiskt drömt.

Brorsan sköt en tjej för att skydda mig, hon var tydligen hotfull (än har det skumma inte börjat). Sen knackade det på dörren. Där står en mörk gammal man med superlångt hår och skägg och ger mig blommor och några saker och börjar gå. Jag frågar honom om jag inte kan få ge honom en kram som tack och han svarar "Nä det går inte, för jag har inte mina foppa på mig".

Vore snällt om ni vore medlidande och säger att det är helt normalt att drömma så och att ni brukar göra det väldigt ofta! ;) Jag kan fortfarande inte släppa människopingvinerna. Tänk er vildvittrorna i Ronja Rövardotter fast läskigare!


Jag tänkte skriva..

Idag hade jag massor att skriva. Jag tänkte skriva om hur fantastiskt bra mitt valborgsfirande blev, att trots att jag inte vill erkänna det så hade jag väldigt kul på praktiken idag, att mitt kylskåp innehåller så mycket mer än bara smör och ev. skinka och mjölk. Jag tänkte skriva om människopingvinerna som gjorde att jag vaknade med ett bankande hjärta mitt i natten, om hur sjukt det är att det är maj och att det faktiskt snöat på flera ställen i Sverige idag, som inte tillhör norra delen. Jag tänkte skriva om hur extremt roligt det såg ut när en sovande kille blev skrämd och om skrattanfallet jag knappt kunde hejda, om hur fel jag åkte med bussen som egentligen hade blivit så rätt om jag hade suttit kvar. Jag tänkte skriva om att jag har blivit erbjuden ännu ett jobb, att ägaren till lägenheten jag tittat på verkar superseriös och vill hyra ut till mig. Jag tänkte skriva att man kommer väldigt långt genom att bara hoppas och att livet faktiskt känns riktigt bra just nu!

Ja, allt det där tänkte jag skriva.

Dags att borsta det nytvättade håret, koka ett par ägg och titta på sista avsnittet OTH på säsong 6. Igår var jag opepp på allt. Ikväll är jag väldigt glad och ser fram emot vad veckan har att erbjuda. Vårrus, Bond in concert, fest och utgång, popadelica och introduktionsdag på ALV bl.a. Egentligen gillar jag inte att skriva vad jag ska göra innan jag faktiskt gjort det. Allt kan ändras så himla fort. Men just nu lever jag på hoppet!

Sov gott allesammans!